VÄLKOMMEN TILL HANDSJÖN - HANDLAKE VILLAGE

 

HISTORIA HANDSJÖNS SKIDKLUBB

Idrott har i någon form utövas sedan urminnes tider och så även i Handsjön. Här har det bedrivits fotboll, skidsport, backhoppning, bandy, lite friidrott samt korphockey. Fotboll på planer under åren belägna på olika platser i byn. Skidstadion var vid Enroths lokal och sedermera vid skolan. Under 40-50 talet fanns en hoppbacke med hopplängder upptill 20 meter. Bandy spelades på skottad sjöis. Elljusspår för längdskidåkning tillkom på 80-talet. 2004 blev det även en boulebana vid Bystugan.

 

Tidigt 1900-tal planerades för en samlingslokal

År 1924 bildades en byförening. Aktier såldes för att få en lokal för byn, grundsulor gjöts virke sågades, takstolar spikades, men av oförklarliga anledningar gick hela projektet i stöpet.

 

60 år senare

Drygt ett halvt sekel senare fick byn och idrotten sin efterlängtade samlingslokal. Skolan skulle inom en relativ snar framtid läggas ner och kommunen lovade att efter nedläggning av skolan skulle lokalen mot en ringa kostnad bli byns och idrottens egendom. Med ideella krafter och insamlade pengar gjordes en utbyggnad på skolhuset baksida som invigdes luciadagen 1983. Nu hade byn och idrotten sin efterlängtade samlingslokal. Fram till skolans nedläggning 1987 nyttjades lokalen gemensamt av skolan och byn. Vilket fungerade mycket bra, utbyggnaden var ju en perfekt gymnastiksal och klubbköket var matbespisning för skolbarnen. Ett sentida efterlängtat tillskott är altanen som uppfördes 2004.

Klubben

Handsjöns idrottsklubb HIK 44 bildades 1944 och antogs i riksidrotts förbundet samma år, inriktningen var fotboll och skidor. Efter några trassliga år i början av 60-talet upphörde HIK 44, sedermera bildades Handsjöns Skidklubb HSK och antogs i förbundet 1964. Med huvudsakligen inriktning på skidsport, fotboll hamnade på flick- pojk- och kommun-nivå.

I Handsjön har under tidigare år bedrivits fotboll, ett A-lag i division 5 och ett B-lag i division 6. Skidtävlingar har bedrivits i alla dess former, årligen återkommande Handsjö staffeten drog på sin tid åkare från när och fjärran. Det största byn åtog sig var DM på skidor 1959, då gästades byn av många dåtida storheter inom skididrotten. DM:et genomfördes med all den äran till funktionärer och till byn.

Till andra klubbar

Handsjön har under året fostrat några bra fotbollspelare och skidåkare som värvats till större klubbar.

Idag drivs anläggningar gemensamt av HSK och byn.

Mera finns att läsa och beskåda i pärmar och fotoutställningar i bystugan.